fbpx

A nyugdíj-rendszer problémáira mi lehet a megoldás?

Alapvetően három lehetőség van, amelyből az öngondoskodás amire ráhatással lehet.

Ön a három közül melyiket választaná?

A törvényi háttér is ad megoldási lehetőséget (tartási kötelezettség)

A tartási kötelezettségekről szóló jogszabályt az Alaptörvény, a 2014-ben hatályba lépett új Polgári Törvénykönyvről szóló törvény, illetve a Családjogi Törvény is tartalmazza, különböző megfogalmazásban.

Az Alaptörvény szerint: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

A Családok védelméről szóló törvény szerint: „A nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani.”

Nyugdíj-kalkulátor

* a megadott adatokat nem tároljuk! ** A számításokhoz az ONYF hivatalos kalkulátorát vettük alapul. Mivel náluk jóval kevesebb paraméterrel dolgozunk, így helyenként becslésekre hagyatkozunk!

Ha a főoldalon nem tette meg, itt kiszámolhatja mennyi nyugdíjra számíthat!

Nyugdíj-kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy nyugdíjba vonulása után mennyi nyugdíjra számíthat. A számítások során helyenként becslésekre hagyatkozunk! Amennyiben a pontos adatra kiváncsi, akkor használja a Magyar Államkincstár online nyugdij-kalkulátorát!

Elégedett az eredménnyel?

Vajon elegendő lesz a kiszámított állami nyugdíj a gondtalan nyugdíjas évekre?

Állami szabályozás mellett működő nyugdíj kiegészítési lehetőségek

A magánnyugdíjpénztár (rövidítve: mnyp vagy manyup) Magyarországon a hárompilléres öregkori ellátás (nyugdíj) második pillérének – mind nevében, mind végrehajtásában – speciális magyar változata. A magánnyugdíjpénztár megszüntetése 2011-ben meglehetősen nagy port kavart és heves érzelmeket váltott ki a médiában és az emberek körében egyaránt.

A biztosítótársaságok is reagáltak a fennálló nyugdíj problémákra. A nyugdíjbiztosítás az elsősorban megtakarításként használt modern életbiztosítási konstrukcióknak egy speciális, kifejezetten nyugdíjcélú változata.

Az önkéntes nyugdíjpénztár a hosszú távú öngondoskodás egyik formája. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megerősítése, és az aktív időszak életszínvonalának fenntartása. Az önkéntes nyugdíjpénztárak a 90-es években jöttek létre abból a célból, hogy a tagok aktív éveik alatt előtakarékoskodhassanak nyugdíjukra. Alacsony tagdíjjal indítható, a tagok egyéni számlájukon gyűjtik megtakarításukat, az összegyűlt pénzt pedig a pénztár a hozamok elérésének érdekében főként magyar részvényekbe és állampapírokba fekteti be.

A nyugdíj előtakarékossági számla lényegében egy olyan értékpapírszámlát jelent, amely sok szempontból nagyon hasonló a tartós befektetési számlához (TBSZ), azonban alapesetben csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá a pénzünkhöz. A NYESZ esetén nincs előírt havi megtakarítási összeg, így akkor és annyi pénzt tehetünk rá, amennyit éppen meg tudunk oldani. Értékpapír számlaként pedig a saját felelősségünk pénzünk megfelelő módon történő kezelése és befektetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk kell minden egyes befektetési döntést meghoznunk, így például befizetésünket átváltanunk a megfelelő devizanemre, majd ebből a pénzből valamilyen értékpapírt vásárolni (részvény, kötvény, különböző alapok) – amit éppen akkor jónak látunk.

A másik lehetőség, hogy Ön gondoskodik a saját nyugdíjas éveiről

Magán vagyon

Magán tulajdonában levő vagyon felhalmozásával Ön gondoskodhat a saját nyugdíjas éveiről.

Minél korábban kezdi, annál könnyebb lesz ezt a feladatot megoldania önerőből.

Egy lehetőség

Például ingatlan bérbeadással és a bérbeadásból keletkező bevétellel lehet gondoskodni a havi „saját” nyugdíjról. Magyarországon sokan választják ezt a lehetőséget, viszont sok millió forint, vagy inkább több tízmillió forint szükséges az ingatlan megvásárlásához.

Saját tőke

Fontos a nyugdíjas éveinkre nagyobb pénztömeget felhalmozni, amit szakmai nyelven tőkének nevezünk és ezt a tőkét „fialtatni” valamilyen értékmegőrző formában.

Pár alapfogalom

Tőke meghatározása: pénz szorozva idővel

Befektetés = nagyobb mennyiségű pénz szorozva rövidebb idővel

Megtakarítás = kisebb mennyiségű pénz szorozva hosszabb idővel

Létezik a kettő kombinációja is!

Fontos döntés

Önnek azt kell mérlegelnie, hogy milyen mennyiségű pénz áll rendelkezésére és mennyi idő van még mire nyugdíjaskorú lesz.

Az is lehetőség, hogy korábban önnyugdíjazza magát, mindez csak tőke kérdése.

Figyelmeztetés:

A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak! 

A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése az érdeklődőkkel!